2016. augusztus 26., péntek

Gyilkos galóca - Amanita phalloides


Tegnap akadt pár szabad órám, felszaladtam a Pilisbe, mondván, hátha találok valami érdekeset.

Elég sok mindent találtam, először álljanak itt a legszebbek.

A gyilkos galóca, az egy nagyon szép gomba. Mindig megcsodálom őket. Persze halálosan mérgező, szóval megenni nem szabad őket, sőt, ha nincs rá különösebb indokunk, inkább le se szedjük.

Ha beviszel egy nagy kosár gombát vizsgálatra, és csak egyetlen gyilkos is volt köztük, akkor az egész kosárral ki kell dobni. Ennek megvan a maga jó oka: a gomba nagyon törékeny húsú, és ha csak a kis letört darabkái belekerülnek az ételbe, már az is komoly mérgezést okozhat.

Mindig mondják, hogy aki nem ismeri fel a gyilkos galócát, az ne szedjen le semmilyen gombát, és ennek így is kellene lennie. Semmilyen extra szuperfinom gomba nem ér meg annyit, hogy baj legyen belőle...
De még ha biztos vagy benne, hogy nincs gyilkos galóca a zsákmány között, akkor is mutasd meg gombavizsgálónak - nem kerül semmibe, és szó szerint életmentő lehet.

Amikor a galóca kicsi, akkor még csak egy kis golyóbis az egész (jobb oldalon):



Ilyenkor könnyű összekeverni egy kisméretű pöfeteggel. ha azonban kettévágjuk ezt a kis golyóbist, akkor láthatjuk, hogy a burokban már fejlődik a termőtest, és már elkülöníthetők a részei, főleg a kalap látszik szépen:



A pöfetegben ilyen nincs belül, annak a termőrétege egynemű.
Aztán a burok felszakad, a termőtest kibújik belőle, de a burok maradványai gallérként és bocskorként megmaradnak:



FONTOS, hogy a gallér nem biztos, hogy rajta van a gombán: leeshet, lemoshatja az eső stb. A bocskort sem biztos, hogy látod, mert lehet, hogy amikor a gombát felszeded, beszakad a földbe. A kalapszín sem lényeges, mert szinte fehértől a sötétzöldik nagyon sokféle lehet, ki is fakulhat.
Viszont mindig megmaradnak a fehér lemezek, és a tönkön megfigyelhető jellegzetes mintázottság.

Egy szép nagy példány, minden jellemző jól megfigyelhető rajta:


Ezeket a gombákat ne szedjük fel (hacsak nem prepizni szeretnénk :)), de nem is kell őket elpusztítani, feldönteni, összetaposni stb. Maradjanak csak a helyükön, csodáljuk meg vagy fotózzuk le őket, de ne piszkáljuk - ők is fontos részei az ökoszisztémának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése