2016. július 21., csütörtök

Könnyező likacsosgomba - Inonotus dryadeus


Hát, ez megint nem volt olyan jó nap, mint amire számítottam. Egy erdei galambgombán és egy erdei szömörcsögön kívül mást nemigen találtam.

Már hazafelé vettem az utat, amikor egy nagy cserfa alsó részén megpillantottam őt:


Még csak képen láttam ilyet, de rögtön tudtam, hogy mi ez. Nagyon jellegzetes gomba, sír, könnyezik.
Teljesen lenyűgözött. Letérdeltem mellé. Megszagoltam. Kicsit savanykás szaga volt. Az ujjammal megérintettem a könnyeit. Egészen vízszerűek voltak, nem olyan sűrű, ragadós, méz-szerű dolog, mint amire számítottam. Maga a termőtest kicsit gumis vagy bőrszerű tapintású.
A számhoz emeltem az ujjam, és megkóstoltam a dryadeus könnyeit. Savanyú volt. Gondolom, amiatt, hogy a csertölgyön át jött a nedvesség, s a csersav érződött benne.


A könnyek amúgy guttációs cseppek. A guttáció a növényeknél nem ritka jelenség, lásd pl. a könnyező pálmát, így szabadulnak meg a felesleges nedvességtől. De arról nem tudok, hogy bármi más taplóféle "könnyezne" ezen kívül.

Számomra teljesen lenyűgöző ez a gomba. Amúgy is nagyon szeretek minden taplófélét (a Polyporaceae meg a Stereaceae a kedvenc családom), és ez még könnyezik is, hát, teljesen kész voltam. Alig bírtam otthagyni. Majd valamikor visszamegyek meglátogatni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése