2016. június 7., kedd

Világító tölcsérgomba - Omphalotus olearius


Június 5-én jártunk a Trianon emléktúrán TKM-mel, akinek ez úton is köszönöm a fuvart...

Lévén, h. pont előző nap mentem 65 km-t, annyira nem voltam a topon, de legalább nagyon meleg is volt :) Ami annyiban nagyon szerencsés volt, hogy 2016-ban először akadtam össze ezzel a kis melegkedvelő szépséggel:


TKM nagyon rendes volt, és hajlandó volt várni addig, amíg felmásztam a hegyoldalba, és levadásztam a gombákat, preparálás céljából.
Megfordítva a termőréteg talán még szebb:


És tavaly ősszel, a Bakonyból:


Igen látványos gomba, ugyanakkor igen mérgező is. Gyomor-bélrendszeri panaszokat okoz, ami nem hangzik annyira vészesen. DE! Ismerek olyan embert, aki benyalta a világító tölcsérgombát, és ő azt nyilatkozta: "Először nagyon megijedtem, és azt hittem, hogy Úristen, tényleg meg fogok halni. Pár óra múlva már őszintén, tejes szívemből kívántam, hogy bárcsak inkább meghalnék..."

Minden évben jelentős számú mérgezést okoz Magyarországon, mert sokan azt hiszik, hogy ez a sárga rókagomba.

Félreértések elkerülése végett, EZ a sárga rókagomba:


Ha megnézzük a termőréteget ("az alját", ahogy mondani szokás:)), láthatjuk, hogy a rókagombának nincsenek lemezei, hanem maga a termőréteg van meggyűrve, ráncokba gyűrődve.


A rókagomba nagy csábítást jelent, mert igencsak finom, és jó drága a piacon... Ezért az emberek mindenfélét összeszednek, gondolván, hátha az a rókagomba. Ez nem is akkora gond, ha ezt követően bemutatják szakellenőrnek...

Köztem és egy kolléga között a következő beszélgetés zajlott le:
1. fázis: telefon
- Hali! Meg tudnád nézni a gombáimat?
- Persze, de sok hasznod nem lesz belőle, mert én (még) nem vagyok szakellenőr... vidd el inkább a piacra, ott megnézik.
- Á, addig nem megyek el vele, nézd már meg...
2. fázis: személyesen
- No itt vannak a rókagombák...
- Ez nem rókagomba.
- De igen.
- De nem.
- De igen.
- Miből gondolod ilyen biztosan?
- Mert még soha nem láttam rókagombát, és ilyen gombát sem láttam soha, tehát ez lesz a rókagomba...

Végül sikerült rábeszélni, hogy ha már nem akarja semmiképp elvinni egy szakellenőrhöz, inkább dobjuk ki szegény gombicsekeket, amelyek egyébként valamilyen tejelőgombák voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése