2016. április 25., hétfő

Sárga gévagomba - Laetiporus sulphureus


A Bazilika 40 túrán jártunk TKM-mel. Ennek a túrának a fele Szlovákiában, a Burda hegységben halad, a másik fele meg Börzsöny-Pilis.
Basaharctól mentünk át komppal Szobra:


Aztán az ártéri erdő mellett vezető úton baktattunk, illetve hát próbáltunk valamiféle tempót is produkálni azért, mert (1) hideg volt, (2) szintidő is volt...
TKM éppen az élet bonyolult kérdéseiről beszélt, amikor a szemem sarkából megláttam valami sárgát felvillanni az ártéri erdőben.
Nomármost, ha gombászember áprilisban sárga dolgokat lát felvillanni ártéri erdőkben, teljesen jogosan veti magát a feltorlódott uszadékfát benövő másfél méteres csalánba...
Ezúttal is megérte:


Nem viccelek, ezen a fán kb. 10 kiló sárga gévagomba volt, és a mellette lévő 2 fatörzsön is volt, bár kevesebb. Megkérdeztem TKM-et, h. ennének-e gombás tojást, s igenlő válaszára leszedtem annyit, amennyi belefért a teljesítménytúrás kis zsákomba - kb. 3 kilót. A fatörzsön nem is látszott, hogy szedtem róla...

Ezt a gombát mindenképpen legalább 20 perces hőkezelésben kell részesíteni fogyasztás előtt!

Amúgy egy nagyon-nagyon finom gomba. DE! Azóta olvastam egy amerikai cikkben, hogy az ottani vizsgált személyek kb. 10%-a egyéni érzékenységet mutatott erre a gombára.
Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy meghalsz gombamérgezésben, hanem gyomorfájás, görcsök, puffadás, hasmenés mutatkozott a fogyasztás után.
Amúgy a szakellenőri tanfolyamon az egyik kolléga is mondta, hogy ő is szedett, és ettek a családjával. Neki és a kisfiának semmi baja nem lett tőle, de a feleségénél jelentkeztek a fenti tünetek.
Mit lehet tenni ez ellen? Igazából semmit. Az egyéni érzékenységre csak saját tapasztalat alapján lehet rájönni. Amíg nem ettem az adott dologból, nem tudhatom, hogy érzékeny vagyok-e rá... És ez nem csak a gombára érvényes, én pl. a szójára vagyok érzékeny, hasonló tünetekkel.
Mivel tudjuk, hogy a gomba egy gyakori allergén, célszerű először csak kis mennyiségben fogyasztani egy addig nem kóstolt fajt. Bármilyen finom is, nem okos dolog elsőre egy fél fazék gévapörköltet betolni... Ha egy pár falattól nem lesz semmi gond, legközelebb nagyobb adaggal is lehet próbálkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése